Niezdrowa, tłusta, mączna i pełna mięsa – tak powszechnie wszystkim Nam kojarzy się kuchnia staropolska. Tymczasem rzeczywistość zaskakuje nie po raz kolejny. Pytając osoby w średnim i około szkolnym wieku, żeby wymienili najsłynniejsze staropolskie potrawy usłyszymy schabowy, pierogi, bigos. Wydawałoby się to trafnym spostrzeżeniem jednak rzeczywistość ma swoje początki wcześniej.

Najsłynniejsze staropolskie potrawy

Najsłynniejsze potrawy staropolskie są lekkie i nietłuste?

I tu chyba możemy przejść największe zaskoczenie. Wyżej wymienione potrawy często kojarzą się z uczuciem sytości, a nawet przejedzenia. Schabowy, który wypanierowany powinien prawidłowo wylądować na rozgrzanym smalcu. Bigos, który oprócz kapusty i mięsa „zaciągnięty” jest mąką i podawany z kromką chleba. Jednak sięgając okolic XVI w. napotykamy pierwsze książki kucharskie w których są danie postne. Pierwsze nasze potrawy staropolskie to bardzo często produkty zdrowe jak ryby słodkowodne występujące w licznych potokach. Najsłynniejsze staropolskie potrawy to przede wszystkim dary natury, handel nie był wtedy mocno rozwinięty, a ludzie korzystali z darów natury. Możemy odnaleźć przepisy w których królują grzyby, ryby , dziczyzna, warzywa i zboże. Drób i cielęcina zaczynają pojawiać się w XVII w. jednak nadal to są potrawy lekkie, smaczne i bardzo zdrowe.

Najsłynniejsze dania kuchni staropolskiej jakie znamy do dziś

W późniejszych latach zaczął rozwijać się handel. To dostarczyło Nam różnych produktów i przypraw, które mogliśmy zacząć wykorzystywać. Zaczęliśmy hodować i przetwarzać mięso wieprzowe co pozwoliło na udoskonalanie przepisów. Wartym wspomnienia jest fakt, że przepisy te zaczęto zapisywać co niewątpliwie miało znaczenie na zapamiętanie kuchni staropolskiej.  Wtedy właśnie nastąpił przełom i poznaliśmy smak pieroga ruskiego, który przywędrował do Nas z Kijowa. Zagościł na stałe w większości domów jako potrawa kuchni staropolskiej. Oczywiście zaczęliśmy modyfikować skład nadzienia tym co mieliśmy czyli kapusta, mięso, owoce.

Mnóstwo potraw choć znaliśmy to dziś wykorzystujemy inne nazewnictwo czy sposób przyrządzenia. Słynne podpłomyki czy placki dziś znane bardziej jako naleśniki. Pyszny żurek wykonany na zakwasie znany jako barszcz biały lub zalewajka. Też nie próżnowaliśmy w deserach. Faworki, makowiec, pączki czy piernik to iście najsłynniejsze staropolskie desery, które są znane do dziś. Często też staraliśmy się modyfikować czy przetwarzać produkty tak, aby przetrwać zimę stąd pomysł na kiszona kapustę, ogórki czy zakwasy, które mogły przetrwać zimę dając Nam pożywienie.

Najsłynniejsze staropolskie potrawy

Najlepsze smaki dań zachowane do dziś

Na szczęści na rynku udało się utworzyć i zachować cały kunszt smaku dzięki restauracjom, które wielbią się w smakach kuchni staropolskiej. Chleb pieczony na zakwasie, ogórki kiszone, kapusta, kluski, rosół i wiele innych potraw i dań, które można wymieniać w nieskończoność. Kuchnia staropolska choć zapominania to są miejsca w których można skosztować tego smaku.  Szczególnie małopolska jest bogata w liczne punkty gastronomiczne serwujące dania kuchni staropolskiej. Restauracja Nowy Sącz znajdująca się w Miasteczku Galicyjskim nieopodal Skansenu – miejsce, gdzie idealnie odwzorowane budynki współgrają z daniami podawanymi w tamtejszej gospodzie.

Najsłynniejsze staropolskie potrawy

Loading...

Podziel się

Udostępnij znajomym!

Shares