Restauracja w Nowym Sączu
Gospoda Galicyjska – pyszne dania regionalne
Cesarsko-Królewska Gospoda Galicyjska mieści się w budynku będącym repliką karczmy żydowskiej z Orawki z przełomu XIX i XX wieku. Choć obiekt jest jedną z rekonstrukcji tworzących nowosądeckie Miasteczko Galicyjskie, jego wierny oryginałowi wygląd, wystrój wnętrz i panujący w nich klimat przenoszą do czasów, kiedy na rozstajach dróg, w każdej wsi i mieścinie czekała na złaknionych strawy i napitku mieszkańców oraz zmęczonych wędrowców gościnna karczma.
Jedyna taka Restauracja w Nowym Sączu
Zależy nam, by przekraczając progi Gospody, nasi goście wybrali się z nami w podróż po smakach Galicji. Wehikułem jest nasze menu, którego podstawą są receptury zaczerpnięte z kuchni grup etnicznych zamieszkujących nasz region w okresie panowania cesarza Franciszka Józefa I oraz dania wywodzące się z kuchni austriackiej, niemieckiej i węgierskiej – wszystko zaś harmonijnie połączone z elementami współczesnej sztuki kulinarnej.
Na naszych stołach znajdziecie więc Państwo specjały kuchni polskiej i regionalnej – królewski bulion, czerwony barszcz, biały żur, bigos galicyjski, kwaśnicę, ręcznie lepione pierogi, placki ziemniaczane, pstrąga, sandacza, wątróbkę czy tradycyjnego schabowego z kapustą i ziemniakami. Węgierskim akcentem będą palaczinta, m.in. hortobadzkie – jedno z najpopularniejszych dań tamtejszej kuchni, czyli naleśniki z ostrym, mięsnym gulaszem.
Sprawdź potrawy jakimi raczyła się szlachta – skosztuj dań w Gospodzie Galicyjskiej!
Wśród aromatycznych mięsiw znajdą Państwo pieczoną jagnięcinę, wyborne polędwiczki, kaczkę czy golonkę. Na uwagę zasługuje Stek Jaśnie Pana, przyrządzony z ulubionego mięsa cesarza Franciszka Józefa I – wołowiny. Za czasów „dobrego cysorza”, jak nazywano monarchę w Galicji, wołowina awansowała do głównej potrawy kuchni wiedeńskiej, a przysmaki dla władcy sprowadzano aż z Węgier. Potężne woły pędzone były do stolicy Austrii na piechotę, co pozwalało uzyskać jak najbardziej miękkie mięso. Teraz na szczęście nawet osoby bez szlacheckiego rodowodu mogą zasmakować tego rodzaju specjałów w naszej gospodzie.
Uzupełnieniem dla mięsnych specjałów jest szeroki wybór dodatków w postaci warzyw, kasz, ryżu czy znakomitych świeżych sałat. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, skomponowaliśmy również smakowite i zdrowe zestawy dla najmłodszych. Doskonałym zwieńczeniem obfitego posiłku będzie natomiast jeden z naszych cesarskich deserów – serwowany w Karczmie Galicyjskiej lub w C.K. Kawiarni Galicyjskiej w Nowym Sączu zlokalizowanej w budynku ratusza.
GODZINY OTWARCIA RESTAURACJI W NOWYM SĄCZU:
- od niedzieli do czwartku: 10:00 – 22:00
- piątek, sobota : 10:00 – 23:00
(ostatnie zamówienie przyjmujemy na pół godziny przed zamknięciem kuchni - w Wielki Czwartek 18 IV do 22:00
- w dni Świąteczne od 19 IV do 22 IV do 20:00
Oferta
Niezwykły dzień w niezwykłym styluDzień ślubu i wesela to niezwykłe chwile, o których wspomnienia pielęgnujemy przez całe życie, warto więc zatroszczyć się o ich odpowiednią oprawę.
Jeśli marzycie, by ten dzień był nie tylko niezapomniany, ale również oryginalny – zapraszamy do zapoznania się z ofertą ślubu w galicyjskim stylu!
Oferujemy:
I. Przyjęcie weselne w C.K. Gospodzie Galicyjskiej lub Cesarsko-Królewskiej Kawiarni Galicyjskiej:
- max. 100 osób – Gospoda, max. 50 osób – Kawiarnia,
- tańce na zewnątrz pod zadaszeniem, lub w oddzielnej sali,
- menu dostosowane do gustu Państwa Młodych (dania tradycyjne, regionalne, wegetariańskie),
- wiejski stół z najlepszymi lokalnymi produktami,
- możliwy wystrój w regionalnym stylu.
II. Możliwość wynajęcia zespołu regionalnego:
- kapela Czarnych Górali, którą tworzą muzykanci z Zespołu Regionalnego „Dolina Popradu”,
- kapela, oprócz grania na przyjęciu, może również m.in.: towarzyszyć Panu Młodemu w drodze po Panią Młodą, przygrywać pod kościołem oraz w drodze do Domu Weselnego, zorganizować oczepiny czy też – zgodnie z lokalną tradycją – wykonać tzw. odgrywki,
- koszt kapeli zależy od wielkości zespołu – przy składzie 5-osobowym zaczyna się od kwoty 3 500 zł.
III. Ponadto:
- możliwość rezerwacji noclegów (dysponujemy 40 miejscami noclegowymi – w tym apartament dla Nowożeńców),
- możliwość wynajęcia bryczki,
- możliwość zorganizowania sesji zdjęciowej w Miasteczku Galicyjskim
i w Skansenie, - możliwość wynajęcia ratuszowej sali w przypadku ślubu cywilnego.
Gospoda czynna:
Niedz. – Czw.: 11:00 – 22:00
Pt. – Sob.: 11:00 – 23:00

Rezerwacje:
Tel: 18 441 63 90
Kom: 602 696 031
Kom: 600 011 856
Przegryzki
Jajoszka na boczku wędzonym (jajecznica) | 2 szt. | 9,00 zł |
Smalczyk na wiejskim chlebku z ogórkiem małosolnym | 2 szt. | 6,00 zł |
Biały detektyw (śledzik w śmietanie) | 100 g | 12,00 zł |
Śliski detektyw (śledzik w oleju) | 100 g | 12,00 zł |
Nowa tradycja (podsmażany oscypek z żurawiną) | 2 szt. | 12,00 zł |
Placuch ziemniaczany z kefirem i łososiem | 150 g | 12,00 zł |
Polskie śliwki oplatane chrupiącym boczkiem | 5 szt. | 12,00 zł |
Specjały
Placki ziemniaczane z kefirem | 250 g | 17,00 zł |
Udziec pasterski – Pieczona jagnięcina z ziołową nutą | 180 g | 45,00 zł |
Placki po Gazdowsku – gulasz wieprzowy na plackach ziemniaczanych | 300g/150g | 30,00 zł |
Placki po Gazdowsku – gulasz jagnięcy na plackach ziemniaczanych | 300g/150g | 37,00 zł |
Klasyk z kapusty po Sądecku – bigos galicyjski | 300g | 20,00 zł |
Kaczka baby Jagi – w sosie piernikowym/ żurawinowym/ porzeczkowym/ pomarańczowym | 200g | 35,00 zł |
Filet drobiowy – grillowany lub panierowany | 130g | 12,00 zł |
Specjał z kokoszki – wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką | 200g | 18,00 zł |
Zestaw Polski – kotlet galicyjski z karczku lub tradycyjny ze schabu z kapustą i ziemniakami | 150/ 140/150 g | 25,00 zł |
Przysmak piwosza – golonka | 100 g | 6,00 zł |
Białe tango szefa kuchni – polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym | 150 g | 32,00 zł |
Stek Jaśnie Pana – stek wołowy | 200 g | 44,00 zł |
Prowincjonalne flaczki wołowe | 250 g | 18,00 zł |
Stek szlachcica – stek ze schabu z cebulką i pieczarkami | 200 g | 26,00 zł |
Danie Chłopskie – żebro marynowane z kaszą wiejską i kapustą | 200/ 100/100 g | 29,00 zł |
Galicyjskie polewki
Królewski rosół - z pierożkami | 300 ml | 14,00 zł |
Królewski rosół - z makaronem | 300 ml | 12,00 zł |
Barszczyk - z uszkami | 300 ml | 15,00 zł |
Barszczyk - z krokietem z jagnięciny (150g) | 150 g | 18,00 zł |
Barszczyk - z fasolą | 300 ml | 10,00 zł |
Żurek cesarski - z jajkiem i białą kiełbasą | 300 ml | 13,00 zł |
Żurek dworski - w chlebku | 300 ml | 17,00 zł |
Kwaśnica - na żeberku wędzonym | 300 ml | 15,00 zł |
Zupa jarmaczna - bobowa | 300 ml | 12,00 zł |
Zupa turysty/zupa dnia | 300 ml | 10,00 zł |
Wiktuały na dokładkę 150ml
Ziemniaki z wody | 5,00 zł | |
Ziemniaki opiekane 150g | 5,00 zł | |
Drzazgi ziemniaczane 150g | 5,00 zł | |
Kasza jęczmienna 150g | 4,00 zł | |
Ryż 100g | 4,00 zł | |
Zestaw surówek | 10,00 zł | |
Jedna surówka | 4,00 zł | |
Warzywa z wody 150g | 10,00 zł | |
Warzywa grillowane | 15,00 zł | |
Kapusta zasmażana | 8,00 zł | |
Ogórki kiszone | 5,00 zł | |
Pajda chleba | 2,00 zł |
Dla najmłodszych
Danie Cypiska – paluszki drobiowe z frytkami i marchew | 100/ 100/ 80 g | 17,00 zł |
Skarb piratów – paluszki rybne z ryżem/ frytkami | 100/ 100 g | 14,00 zł |
Słodka pychotka – ryż z owocami i śmietaną | 100 g | 20,00 zł |
Półmiski obfitości
Przysmak CK dezerterów – zestaw dla 2 osób – golonka marynowana (500 g), wieprzowina (150 g), kaszanka (150 g), kiełbasa (150 g), filet z kurczaka grillowany (150 g), ser panierowany z ziemniaczkami w mundurkach (120g), kwaszone dodatki (150 g), chrzan, musztarda | 80,00 zł |
Ręcznie ulepione specjały ze młyna
Pierogi zwane Ruskie | 10 szt. | 12,00 zł |
Pierogi Pańskie – z mięsem | 10 szt. | 14,00 zł |
Pierogi Chłopskie - z kapustą | 10 szt. | 12,00 zł |
Pierogi ze szpinakiem | 10 szt. | 14,00 zł |
Pierogi ze szpinakiem – zapiekane z parmezanem | 10 szt. | 17,00 zł |
Galicyjska misa pierogów – Z mięsem, z kapustą, ruskie | 30 szt. | 35,00 zł |
Tagliatelle – z grzybami leśnymi i kurczakiem | 150/ 100 g | 30,00 zł |
Naleśniki wyborne – 2 sztuki
Palaczinta Jejmościanki - z serem | 15,00 zł | |
Palaczinta Wyśmienita – z musem czekoladowym | 15,00 zł | |
Palaczinta Babuni – z konfiturami | 15,00 zł | |
Palaczinta Hortobadzka – z mięsem na ostro | 15,00 zł |
Desery
Strudel jabłkowy - z bitą śmietaną i lodami | 180 g | 10,00 zł |
Rozmaitości owocowe - z bitą śmietaną | 180 g | 15,00 zł |
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną | 12,00 zł | |
Deser dnia | 12,00 zł |
Ryby po gospodarsku
Pstrąg smażony (100 g) – z masełkiem po sądecku | 9,00 zł | |
Pstrąg z wody 100 g – z warzywami 300 g | 9,00 zł | |
Łosoś – na sałacie 200 g / 100 g | 33,00 zł | |
Sandacz – ze szpinakiem w sosie cytrynowym 200 g | 33,00 zł |
Znakomite sałatki
Czirka – z grillowanym kurczakiem | 400 g | 25,00 zł |
Na bogato – z wędzonym łososiem | 400 g | 26,00 zł |
Grecka – z oliwkami | 400 g | 25,00 zł |
Z tuńczykiem | 400 g | 26,00 zł |
Szefa kuchni – z wątróbką i grzankami | 400 g | 30,00 zł |
Dodatki przyprawowe
Ucierak chrzanowy | 0,07 g | 2,00 zł |
Masa musztardowa | 0,07 g | 2,00 zł |
Akcent pomidorowy | 0,07 g | 2,00 zł |
Sosik czosnkowy | 0,07 g | 2,00 zł |
Sosik żurawinowy | 0,07 g | 3,00 zł |
Napoje
Herbata czarna | 5,00 zł | |
Herbata owocowa | 5,00 zł | |
Kawa czarna | 5,00 zł | |
Kawa biała | 6,00 zł | |
Kawa espresso | 5,00 zł | |
Doppio – podwójne espresso | 8,00 zł | |
Kawa cappuccino | 7,00 zł | |
Kawa latte macchiato | 10,00 zł | |
Kawa po wiedeńsku | 10,00 zł | |
Grzaniec Galicyjski – z goździkami i pomarańczą | 10,00 zł | |
Czekolada na gorąco | 10,00 zł | |
Pepsi, 7-up, Mirinda, Tonic Schweppes | 0,2 l | 4,00 zł |
Woda źródlana | 0,33 l | 3,00 zł |
Soki Tymbark | 0,3 l | 5,00 zł |
Lipton Ice Tea | 0,25 l | 4,00 zł |
Rezerwacja